Stellenbosch

Stellenbosch är de sydafrikanska vingårdarnas centrum – ett paradis för vinälskare!

Läs mer

Välkommen till Stellenbosch

De sydafrikanska vingårdarnas centrum – Stellenbosch

I Västra Kapprovinsen, ungefär fem mil öster om Kapstaden, ligger den sydafrikanska staden Stellenbosch. Med ståtliga berg som kuliss och vidsträckta vingårdar så långt ögat kan nå är det en vacker stad, väl värd att besöka för den vinintresserade eller den som bara vill njuta av den inbjudande afrikanska atmosfären och naturen. Gatorna i staden kantas av viktorianska byggnader och gamla ekar och bjuder in till intrycksrika promenader och sköna pauser.

Många som besöker Stellenbosch i turismsyften väljer att bo på ett så kallat Guesthouse, eller bed and breakfast-ställe. Upplevelsen av att bo på det sättet är ofta mer intim och personlig. Det är inte ovanligt att det är ägaren själv som sköter driften och serverar frukost på morgonen. Som boende på ett Guesthouse kan man få trevliga utflyktstips och rekommendationer på bra restauranger. I Stellenbosch finns det också ett gediget utbud av bekväma och välplacerade hotell i olika prisklasser. Ofta har de bättre hotellen pool, vilket kan vara skönt att svalka sig i beroende på vilken tid på året man besöker staden.

Framgångsrik universitetsstad med prisvärt restaurangutbud

Stadens universitet är ett av landets bästa och lockar tusentals ungdomar till Stellenbosch varje år. Universitet har examinerat flera välkända, sydafrikanska namn, som generalen Jan Smuts och politikern Sandra Botha. Den stora mängden studenter som huserar i staden har lett till ett brett utbud av restauranger med låga priser. Överlag är maten i staden värd att nämnas. Framförallt är det ute på vingårdarnas lunchserveringar som man kan få riktigt stora smakupplevelser. Vintillverkarna lägger ner mycket energi på att laga högklassig mat vars smaker paras perfekt med det egentillverkade vinet. Framförallt är utsikten ofta slående vacker, vilket förstås höjer smakupplevelsen ytterligare.

Sydafrikas vindindustri är som mest utbredd i området kring Stellenbosch. Sydafrikas största vinområde, Cape Winelands, utgörs av Stellenbosch, Franschhoek och Parl. De flesta turister som besöker Stellenbosch gör det för vinets skull. Att kryssa mellan olika vingårdar, gå på vinprovningar och lära sig allt om olika druvor och tillverkningsprocesser är en sysselsättning som är både trevlig och lärorik. Det finns olika sätt att besöka vingårdarna på. Antingen åker man med en guide som kör mellan de olika, förutbestämda platserna, eller så kör man själv och tar dagen som den kommer. Ett roligt alternativ till bilturerna mellan vingårdarna är att ta cykeln. Då får man både motion, uppleva naturen på nära håll och möjligheten att välja ut vilka vingårdar man vill besöka i egen takt.

Förutom vingårdarna kan det också vara kul att besöka en traditionell, afrikansk marknad. På Oude Libertas kan man provsmaka och köpa goda ostar, grönsaker, frukt, torkat kött och mängder av lokala läckerheter.