Utvalt land

Upplev det genuina Afrika i både storstad och på savann – Kenya erbjuder den optimala kombinationen

Läs mer
Varför Kenya

Hitta den perfekta kombinationen mellan kritvita stränder, safari och rik kultur i Kenya

Kenya är en före detta brittisk koloni som blev självständig 1963. Trots att landet är ett av världens fattigaste ser prognoserna för framtiden positiva ut. Kenya är östra Afrikas största ekonomi och har en god tillväxt. Turismen hjälper landet framåt med otroliga safariupplevelser, vidsträckta stränder och tropiskt klimat. Här kan du uppleva såväl storstad som naturliv.

Den stora vandringen och safariupplevelser utöver det vanliga

Det är enkelt att göra sig förstådd i Kenya eftersom engelska är ett av landets officiella språk. Bästa tiden att resa till Kenya är mellan juni och mars, för mellan april och maj är det nämligen regnperiod. Mellan juli och oktober kan man ta del av zebra- och gnumigrationen. När bete och vatten tar slut förflyttar sig djuren under en vandring längs en bestämd väg, som upprepas varje år. Det är väldigt uppskattat att se de stora hjordarna förflytta sig tillsammans.

I Kenya finns det flera nationalparker som gör sig bra för safariturer. I Masai Mara lever The Big Five. Här kan man få syn på elefant, noshörning, leopard, lejon och buffel i det vilda. Det bor även över 450 fågelarter i nationalreservatet, och giraff, impala, babian och grönmarkatta är bara några exempel på arter ur den utbredda däggdjursbefolkningen. Tsavo East och Tsavo West är egentligen en och samma nationalpark, men den är uppdelad av administrativa skäl. Den röda jorden har vulkaniskt ursprung och det är framförallt elefanter som dominerar besökarnas önskemålslistor. På grund av att de stora djuren använder sanden för att vårda huden har de en rödaktig ton. Nationalparken som omger sodasjön Lake Nakuru är skyddad från tjuvjägare genom elstängsel. Här lever nämligen de akut utrotningshotade noshörningarna. Sjön huserar också ett stort antal fågelarter och det stundtals enorma antalet rosa flamingor bjuder ofta på ett svårslaget skådespel.

Det genuina Afrika i samspel med storstadsliv och skyskrapor i Nairobi och Mombasa

Maten i Kenya har mycket fokus på kött och utbudet av grillat är både stort och magnifikt. Kuststäderna bjuder också på mycket fisk, gärna i kombination med den vegetariska gröten ugali, som är en kenyansk klassiker som mättar bra.

I miljonstaden Nairobi finns parlament, kyrkor, hindutempel och skyskrapor. Kulturutbudet är stort och det finns flera trevliga muséer att besöka, som Karin Blixen-muséet och Nairobi National Museum. Ett besök på teodlingarna utanför Nairobi för en tillbaka i tiden. Kiambethu Farm ligger några mil utanför storstaden på 2 200 meters höjd. Den brittiska ägarinnan guidar själv gärna besökarna och berättar om gården.

I Kenyas näst största stad, Mombasa, kan man ta del av mängder av moskéer, hinduiska tempel och, framförallt, det 400 år gamla Fort Jesus.

Att göra