Utvalt land

Den perfekta kombinationen av kritvita stränder och safariliv hittar du i Tanzania

Läs mer
Varför Tanzania‎

Tanzania – det genuina Afrika med savanner, nationalparker och djungler

Tanzania är en union mellan ögruppen Zanzibar och före detta Tanganyika. Den karaktäristiska flaggan med en grön och en blå sida symboliserar just detta – det gröna står för fastlandet och det blåa för Zanzibar. Tanzania är ett stort land med 54 miljoner invånare och har med åren blivit ett av Afrikas populäraste turistländer.

Tanzania erbjuder en stor variation i både naturupplevelser och aktiviteter. Den solsäkraste tiden att resa hit är mellan juni och oktober. Landskapet präglas av vidsträckta stäpper och platålandskap. Här finns både Afrikas högsta berg, Kilimanjaro (närmare 6000 meter över havet), och lägsta punkt, Tanganyikasjön (385 meter under havet). Kustremsan består av vackra stränder och imponerande korallrev. Landets södra och västra delar utgörs av stora skogsområden och kring bergsmassiven finns små områden av tropisk regnskog. Oavsett om man väljer att leva safariliv i någon av alla nationalparker eller njuta av sol och bad på Zanzibars stränder, kommer en resa till Tanzania att bjuda på många oförglömliga minnen.

Safariliv i Tanzania – se The Big Five i Serengeti

Många hävdar att nationalparkerna i Tanzania är de bästa i hela Afrika. Med på Unescos världsarvslista finns Serengeti, som är känd för sitt fantastiska djurliv. Här bor flera lejon, elefanter, leoparder, bufflar och noshörningar (kallade The Big Five) än någon annanstans i världen. Varje dag rör sig dessutom mängder av gnuer och zebror över det stora området, som gränsar till Masai Mara i Kenya. Att få blicka ut över Serengetis många sten- och klippavsatser och platta landskap är en dröm för många. I gryningen betar zebrorna lugnt medan hyenorna vakar och lejonen vilar på uppvärmda stenar. En safari i området kan till exempel utgå från Ngorongorokratern i utkanten av Serengeti, där man kan färdas med Landrovers längs de branta sluttningarna. Här är djurlivet koncentrerat inom ett relativt litet område, vilket innebär att man på kort tid kan uppleva en stor del av savannens djur.

Safarialternativen i Tanzania är dock många. Bland annat kan man besöka Mayarasjöns nationalpark, som har ett stort utbud av vilda djur, och framförallt är området känt för sitt rika fågelliv. Marken präglas av marskland och varma källor, och karaktäristiska mahognyträd och akacior.

Kritvita stränder och väldoftande kryddmarknader på Zanzibar

Tanzanias rika fauna lockar turister från hela världen, men det gör även Zanzibars vidsträckta stränder. Den exotiska ön bjuder på mysiga marknader i huvudstaden Stonetown, där man kan köpa lokala kryddor som kanel, peppar, ingefära, vanilj och muskot. Färsk frukt finns det också gott om. De kritvita stränderna bjuder in till sol och bad, och man kan också åka på delfinsafari. Den optimala Tanzaniaupplevelsen får man genom att kombinera safari på fastlandet med sol och bad på Zanzibar.

Att göra