Utvalt land

Lesotho är inte bara ett land mitt inuti ett annat land, det är unikt av många fler anledningar än så

Läs mer
Varför Lesotho

Lesotho – ett kungarike uppe bland bergen

På den östra delen av Sydafrika ligger Lesotho, ett bergsland helt omringat av Sydafrika. Landet är unikt på flera sätt och bjuder på en mer genuin och lantlig del av Afrika. Här finns mycket att både se och upptäcka.

Det finns bara två andra länder i hela världen som är omringade av ett annat lands gränser på samma sätt som Lesotho, dessa är San Marino och Vatikanstaten. Lesotho är dock ett betydligt större land, storleksmässigt är landet ungefär lika stort som Belgien.

Du kan enkelt nå Lesotho via Durban och Johannesburg, antingen via bil, buss eller flyg. Huvudstaden, Maseru, ligger strax intill landets västra gräns. Kontrasten gentemot Sydafrika är stor, både kulturellt, ekonomiskt och geografiskt.

Lesotho är ett lantligare land jämfört med det mer urbaniserade Sydafrika. Den ödmjuka befolkningen har lyckats bevara en stor del av sitt afrikanska arv. Landet är betydligt billigare än Sydafrika, både när det kommer till boende och även restauranger och shopping. Det finns inte alltför många större restauranger, matutbudet kommer för det mesta från mindre matställen och lokala restauranger. Lesotho kallas bland annat för kungariket i himlen av de enkla anledningen att hela landet ligger högt över havet. Den allra lägsta punkten ligger 1 400 meter över havet.

Aktiviteter i Lesotho

De bergiga landskapet bjuder på fantastiska vyer nästan vart du än åker. Vissa ställen utmärker sig mer än andra. Det är väl värt att besöka nationalparken Tsehlanyane, beläget på den norra delen av bergskedjan Maluti. Det är inte bara en populär destination under våren och sommaren, när vintern täcker bergen med snö kan du ta dig till landets skidresort Afriski.

En populär aktivitet är att köra Sani Pass, en äventyrlig bergsväg som ringlar sig upp från Sydafrika högt upp till bergskedjan Drakensberg. Här ligger även världens näst högsta vattenfall, Tugelafallen. Ett tips är att även göra ett stopp på den högsta baren i hela Afrika, Sani Pass Lodge. Där finns det möjlighet att äta innan du åker vidare till nästa destination.

Hästridning och forsränning

Många väljer att besöka landet för de goda trekking-möjligheterna. Det är dock minst lika populärt att rida, inte minst för att den höga altituden gör långa vandringar extra jobbiga. Det finns både korta och lätta ridningsrutter samt längre utmaningar på upp emot en vecka. Det finns även möjlighet att delta i forsränning, det bergiga landskapet har flera floder som rinner mellan bergen och tar sig hela vägen ned till Sydafrika.

Det finns många saker att göra och upptäcka i Lesotho. Om du vill ha hjälp med din resa hit, hör av dig till oss! Vi hjälper dig mer än gärna att få ut så mycket som möjligt av din vistelse.

Att göra