Utvalt land

Den orörda vildmarken och de spektakulära Victoriafallen förtrollar besökare i Zambia

Läs mer
Varför Zambia

Från Livingstone i söder, via huvudstaden Lusaka, till Kopparbältet i norr

I Zambia kan man njuta av storstadsliv och det genuina Afrika under samma resa. Oktober är den absolut bästa månaden att besöka landet – då ser man som mest djur ute på savannen. Regnperioden infaller mellan december och mars. Efter det är temperaturen behaglig och slätterna gröna.

I Livingstone kan man åka på kryssning längs Zambezifloden och njuta av den vackra solnedgången, ägna sig åt häftiga vattenaktiviteter eller simma under Victoriafallen. Längre upp i landet är huvudstaden Lusakas spännande marknader en kul aktivitet. Soweto är Zambias största marknad och där kan man ta del av den zambiska vardagen med ett väletablerat handelssystem och ett rikt utbud av inhemska varor i form av mat, kläder, möbler och hantverk. I Lusaka finns också Kabwata Cultural Village, där konstnärer och hantverkare tillverkar och säljer allt ifrån korgar och träskulpturer till tavlor och afrikanska masker. Det är här man hittar de bästa souvenirerna att ta med sig hem.

Zambia är en före detta brittisk koloni, som då hade namnet Nordrhodesia. Självständigheten blev ett faktum år 1964. I Zambia finns ett stort område som är särskilt rikt på koppar, provinsen Kopparbältet. Landet har en väl utbredd gruvnäring och koppar är landets viktigaste källa till exportinkomster.

Världsarvslistade Victoriafallen – Zambias stolthet

Ett besök i Zambia inkluderar nästan alltid Victoriafallen, som finns med på Unescos världsarvslista. Vattenfallen döptes av David Livingstone från Skottland för över 160 år sedan. Namnet är en hyllning till den engelska drottningen. Dånet från ett av världens största vattenfall låter som flygande bombplan och vittnar om vilken enorm vattenmassa det är som rör sig nedåt. Att se Victoriafallen och den vattenfyllda röken från fallen är en magisk upplevelse – och en självklar höjdpunkt under resan till Zambia.

Oförglömlig safari i orörd terräng

För vana Afrikaresenärer är Zambia känt som en av de absolut bästa safaridestinationerna. Hit åker man för att uppleva det orörda Afrika, snarare än för att pricka av så många djur som möjligt på att se-listan. I Zambia genomförs safariturer i ren och skär vildmark. Många andra länders nationalparker tillåter att safariguider ringer varandra för att berätta var djuren håller till för stunden. Det är olagligt i Zambia, vilket skapar en mer naturlig och spännande safariupplevelse. Safariturerna börjar ofta tidigt på morgonen, då djuren precis har vaknat och är som mest aktiva. Safariturerna må inte vara lika organiserade som i andra afrikanska länder, men Zambias nationalparker har en rik fauna. Chanserna att få se allt ifrån elefanter, lejon och noshörningar till bufflar, zebror och leoparder är stora. Man kan välja att gå till fots, åka båt eller öppen bil. Tre populära nationalparker är Liuwa Plains, West Lunga och Kafue.