Nairobi

I Nairobis behagliga klimat kan man ta del av ett levande storstadsliv och några av Afrikas bästa safariupplevelser

Läs mer

Välkommen till Nairobi

Beskåda gnuhjordar och zebror och njut av en jämn och behaglig temperatur

En bra tid att resa hit är i januari, februari och mars, efter den korta regnperioden. Även slutet på maj till augusti är bra månader rent vädermässigt. Kenya ligger vid ekvatorn, så temperaturskillnaderna över tid är inte stora, men kvällarna kan bli kyliga. Som turist i Nairobi och Kenya är det ofta lätt att göra sig förstådd, eftersom engelska är ett av landets officiella språk. De lokala stammarna och språken är dock många. Trafiken i Nairobi kan ofta gå långsamt och det är inte ovanligt med trafikstockningar. Att planera lite extra tid mellan de olika destinationerna kan därför vara smart.

Miljonstad med ett levande uteliv och safariutflykter runt hörnet

De flesta svenskar som reser till Nairobi är ute efter den stora safaraiupplevelsen eller avkopplande dagar längs den vackra kusten, men i Kenyas huvudstad Nairobi finns det mycket mer att uppleva. En guidad tur till fots ger en bra inblick över staden och dess historia. Då får man genom en lokal guide ta del av fakta kring Nairobis arkitektur och koloniala historia. Samtidigt får man bland annat besöka Nairobi City Market, som ligger i en Art Deco-byggnad och huserar såväl blomstermarknad och slakteri som souvenirförsäljare. Att besöka Karin Blixen-museet, som ligger i huset hon en gång bodde i, är också ett självklart utflyktsmål för turister i Nairobi.

Om man vill ta snygga foton över staden ska man besöka KICC – Kenyatta International Convention Centre. Byggnaden är 28 våningar hög och ger fina förutsättningar för snygga semesterfotografier. Senare kan man ta taxi till Uhuru Gardens och skåda minnesmonumentet för Kenyas självständighet. Till middag kan man avnjuta en klassisk Nyama choma, en typ av barbecue med grillat kött och goda tillbehör. Nyama choma serveras på restauranger över hela Nairobi.

Att få se solen sakta gå ned över savannen i Kenya är en upplevelse som stannar kvar, långt efter att planet har landat hemma i Sverige. Självklart ska man ta sig ut till en nationalpark och ta del av det rika djur- och naturlivet när man befinner sig i Nairobi. Smidigast till ligger Nairobi National Park, bara en kort bilfärd från stadens centrum. Här kan man se giraffer, lejon, leopard, noshörning, zebra och ett stort antal andra exotiska djur. Kombinationen av storstadssiluett och afrikansk savann är häftig.

För den bästa safariupplevelsen är ett besök i Masai Mara ett måste. Här kan man verkligen njuta av vidsträckta grässlätter, ett rikt djurliv och de största djuren, ”The Big Five”. Under våra svenska sommarmånader förflyttar sig de stora gnuhjordarna och zebrorna över Marafloden, en storslagen migration som är spänannde att uppleva på nära håll.