Pilanesberg

Det variationsrika klimatet gör Pilanesberg till en extra intressant nationalpark – upplev djurlivet från en luftballong eller elefantrygg för extra spänning

Läs mer

Välkommen till Pilanesberg

Sydafrikas fjärde största nationalpark – från stilla naturupplevelser till lyxiga resorts

Sydafrikas fjärde största nationalpark ligger några timmars bilresa från Johannesburg. Att hitta ett passande boende inne i parken är inte svårt och gör safariupplevelsen till något alldeles extra. Här finns både lyxiga, privata lodger och enklare boenden som täcker de grundläggande behoven. Genom att bo inne i parken är det enklare att pricka in de tider då djuren är ute och rör sig som mest – i gryning och skymning.

Ett annat boendealternativ är nöjeskomplexet Sun City, som består av fyra hotell av lyxigare sort. Sun City är beläget utanför nationalparken och man kan boka både nattliga och dagliga safariturer härifrån. Fördelen med att åka med en guide är att man blir matad med intressant information. Man kan verkligen passa på att lära sig mycket om djuren och landskapet som passerar.

En extra minnesvärd upplevelse från resan till Pilanesberg kan bli en safari från elefantryggen. Det går också att uppleva djurlivet ur en luftballongs vinkel. Från himlen kan man greppa storleken på nationalparken och verkligen ta in det föränderliga landskapet. Det erbjuds också safariturer till fots, där man tillsammans med en kunnig guide får besöka områden som inte går att ta sig till med bil.

Oavsett vilken typ av safari man ger sig iväg på finns det mycket att se. Bland annat kan man ha tur och få syn på The Big Five, eller storvilt som man säger i Sverige, under en tur. The Big Five är en jägarterm för de fem största och farligaste djuren i Afrika, och samtliga lever i Pilanesberg. I Pilanesberg kan du höra ett lejon ryta, se en elefant rulla sig i lera, imponeras av en stor buffelflock, uppskatta livsnjutet i leopardens dagsvila och se de skräckinjagande noshörningarna på nära håll.

Pilanesbergs variationsrika landskap har en rik fauna och flora

Den cirkelformade nationalparken Pilanesberg är 55 hektar stor och och belägen i en gammal vulkankrater med 1200 miljoner år på nacken. I mitten finns en sjö som omges av ett mycket varierat landskap. Anledningen till variationen i klimat och landskap är parkens placering. Pilanesberg ligger nämligen mitt emellan den torra Kalahariöknen och Sydafrikas fuktiga lågland.

Tack vare det variationsrika klimatet rymmer parken ett stort antal djur och växter, och många djur som vanligtvis sällan ses i samma områden samsas om ytorna här. Exempel på djur som vanligtvis trivs bäst i karga landskap är hyena och springbock. I Pilanesberg lever de parallellt med impala, som vanligtvis huserar i fuktigare områden.

En resa till Pilanesberg bjuder på många oförglömliga naturupplevelser, samtidigt som parkens läge välkomnar en kombination av safariturer och avkopplande dagar i en svalkande pool.