Krugerparken

Njut av en safariupplevelse i en av Afrikas största nationalparker – Krugerparken rymmer 150 olika sorters däggdjur och 500 fågelarter

Läs mer

Välkommen till Krugerparken

Utforska en av Afrikas största nationalparker – ett äventyr i det vilda

Krugerparken, en av världens mest djurrika områden, är belägen i Sydafrikas nordöstra hörn. Det är relativt enkelt att ta sig dit från Johannesburg, antingen via flyg eller med hyrbil. Fördelen med hyrbil är att du då kan ta tillfället i akt och utforska den kulturrika storstaden innan det vilda äventyret tar form. Det är alltid mycket turister och besökare i Krugerparken och möjligheten till spännande möten och samtal med nya människor är goda. För att undvika den värsta ruschen av både långtidsbesökare och sådana som är på dagsutflykter rekommenderas det dock att man undviker det sydafrikanska sommarlovet. Det infaller i december och januari.

Parken är närmare 350 kilometer lång och 50 kilometer bred. För att kunna greppa den enorma storleken på parken kan det nämnas att Skåne är hälften så stort som hela nationalparken. Vad som gör Krugerparken till ett extra bekvämt resmål för turister är möjligheten att färdas genom den på egen hand. De flesta vägar fungerar att färdas på med en helt vanlig personbil och det finns både upphöjda asfaltsvägar med god sikt och mer gömda grusvägar.

Många förespråkar att bo inne i parken för att kunna hänga på låset när den öppnas på morgonen. Det är nämligen i gryning och skymning som djuren är som mest aktiva. Det finns dock många olika sätt att uppleva Krugerparken på – från långtidsboende i camp till kortare dagsutflykter. Den vanligaste boendeformen är i parkförvaltningens egna camps, eller på campingplatserna. Utforma ditt eget äventyr och upplev det vilda Afrika.

Åk på safari i Krugerparkens enorma bushområde och upplev The Big Five på nära håll

Jägartermen The Big Five sammanfattar vad vi i Sverige kallar för storvilt – de farligaste och svåraste djuren som går att jaga på den afrikanska savannen. The Big Five utgörs av afrikansk elefant, svart noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Samtliga lever i den sydafrikanska nationalparken Kruger. Även om chanserna att få se The Big Five är stora i Krugerparken, så misströsta inte om så inte skulle bli fallet. Här bor nämligen hela 150 olika sorters däggdjur och omkring 500 fågelarter.

En safari i Krugerparken kan ta sitt avstamp från olika håll. De södra delarna av parken passar för nybörjare, eftersom det är vackert med den svårgenomträngliga och grönskande växtligheten som lockar många djur. Samtidigt kan den också skymma sikten. De vidsträckta slätterna i Krugerparkens centrala delar avnjuter man bäst med en kikare. För den som vill uppleva Sydafrikas djurliv under mer lugna former kan ett besök i de norra delarna vara ett alternativ. Precis som i de centrala delarna utgörs en stor del av ytan av grässlätter.