Franschhoek

Den charmiga staden Franschhoek är Sydafrikas vin- och mathuvudstad med fantastiska vingårdar och mat i toppklass

Läs mer

Välkommen till Franschhoek

Franschhoek är en del av Sydafrikas fantastiska vindistrikt

Sydafrika är känt för sina goda viner och vindistriktet ligger på bekvämt köravstånd från Kapstaden. Franschhoek är en pittoresk liten stad i vindistriktet och ligger bara ca en timmes biltur öster om Kapstaden. Genom staden går en lång trädkantad huvudgata där förstklassiga restauranger samsas med små fina butiker, mysiga caféer och spännande konst- och antikgallerier. Franschhoek är en liten stad där allt ligger på gångavstånd längs huvudgatan med bara små avstickare på de mindre gatorna.

Landskapet runt Franschhoek är hisnande vackert. Spendera en dag eller två här och passa på att besöka några av de många små och stora vingårdarna som slingrar sig fram längs bergsidorna i området. Här odlas en mängd olika druvor så chansen är mycket god att du kommer att hitta just dina favoritviner.

Mellan flera av vingårdarna går en ”Wine Tram”. Man kan alltså lämna bilen vid hotellet och ta sig runt på de olika gårdarna med hjälp av spårvagnar och i några fall små bussar. Mellan dina besök på de fantastiska vingårdarna får du njuta av en härlig vy från spårvagnens fönster med ett spektakulärt landskap med grönskande vingårdar och klippiga berg i bakgrunden. ”The Wine Tram” erbjuder flera olika turer men boka biljetter till spårvagnen i god tid, särskilt på helgerna kan det vara svårt att få plats. Efter en lång dag med fantastiska smakupplevelser på vingårdarna tar ni er tillbaka till hotellet igen och njuter av en bedårande solnedgång mellan bergen.

En gourmetstad med en spännande historia

Franschhoek grundades år 1688 av franska hugenotter som flytt från religiösa förföljelser i hemlandet. Namnet Franschhoek betyder just det ”franska hörnet”. Hugenotterna tog med sig både vinrankor och kunskap om viner och lade grunden till Sydafrikas numera mycket erkända rykte som god och skicklig vintillverkare. Fransmännen tog dock inte bara med sig sitt stora vinintresse utan också sin förkärlek för god mat. I Franschhoek hittar man några av Sydafrikas bästa restauranger. Många restauranger ligger inne i staden men en del av de större vingårdarna har egna restauranger. Kom ihåg att boka bord i god tid, många restauranger är mycket populära och det kan vara svårt att få bord om man inte bokat i förväg. Förutom de många vingårdarna och alla fantastiska restauranger i och runt Franschhoek, finns här ett Hugenott-monument och ett Hugenott-museum som berättar om stadens fascinerande historia.

Missa inte ett besök i Sydafrikas vin- och mathuvudstad Franschhoek när du är i Sydafrika. Upplev den fantastiska vindalen med vingårdar som klättrar längs bergssidorna, restauranger i toppklass och ett mycket charmigt samhälle där allt ligger på bekvämt gångavstånd.