Windhoek

Namibias huvudstad Windhoek bjuder på ett spännande möte mellan kolonialtiden, modern storstad och afrikansk kultur

Läs mer

Välkommen till Windhoek

I Namibias huvudstad Windhoek flätas landets historia ihop med nutiden

Windhoek är Namibias huvudstad och landets största stad. I denna charmiga huvudstad finns en harmonisk blandning mellan afrikansk kultur, europeisk storstadskänsla och stadens vänliga invånare. Planerar du ett besök till Namibia är det troligt att du landar i Windhoek först. Windhoek är en liten huvudstad med ca 350 000 invånare. De flesta turister besöker Windhoek och Namibia under landets vinterperiod, mellan maj och september, när vädret är soligt och behagligt. Från Windhoek har du tillgång till hela Namibia med fantastisk safari i någon av nationalparkerna, spännande utflykter i guldfärgade öknar och bad- och solsemester längs kusten.

När du tar en promenad i staden slås du först av hur ren staden är och sedan kommer du att se en spännande blandning av moderna och äldre hus från kolonialtiden. Nambia har nämligen varit en tysk koloni innan landet annekterades av Sydafrika för att slutligen år 1990 bli ett fritt land när de första fria valen hölls. Den tyska arkitekturen syns på många äldre byggnader men det finns också andra saker som påminner om att landet varit en koloni. Tyskan är inget officiellt språk men du kommer säkert att höra tyska talas mer än en gång vid ditt besök och även i mattraditionerna finns tyska influenser som tysk öl, korv och bröd. Besök gärna Independence Museum. Här får du lära dig allt om Namibias spännande historia. På samma gata finns ett konstgalleri där du kan ta del av utställningar med inhemsk konst. Vill du uppleva mer natur finns det bra möjligheter för vandring i bergen runt Windhoek.

Häftig mat, vackert hantverk och spännande arkitektur

I det multikulturella Windhoek finns många härliga restauranger. Tänk på att boka bord på fredagar och lördagar då restaurangerna snabbt fylls med gäster. I Namibia äter man mycket kött. Frukt och grönsaker har svårt att växa i det torra och soliga klimatet. Kanske får du möjlighet att testa en strutsgryta eller en zebrabiff? Är du mer intresserad av barer och nattklubbar ska du bege dig till förorterna Khomasdal och Katatura. I Windhoek hittar du också bra shopping. Här finns stora köpcentrum med allt du kan tänka dig men är du mer intresserad av konsthantverk ska du välja att promenera längs stadens gator och gå in i de mindre butikerna. Här finns accessoarer, hantverk, tyger och väskor tillverkade av den inhemska befolkningen.

Planerar du en resa till Namibia rekommenderar vi att du stannar till i Windhoek i några dagar. Här finns en fantastisk blandning av byggnader från kolonialtiden, modern arkitektur och traditionell afrikansk kultur och ett stort urval av hoteller, kulturella sevärdheter, shopping och god mat.