Sossusvlei

I Sossusvlei hittar du ett ökenlandskap som skiljer sig från allt annat. Upptäck varför så många fotografer älskar att komma hit

Läs mer

Välkommen till Sossusvlei

Besök Sossusvlei - ett av Afrikas mest fotograferade områden söder om Sahara

Böljande sanddyner som skiftar i rött, rosa och orange och dramatiska torra ökenlandskap - Sossusvlei är helt klart en mäktig syn och upplevelse. Platsen är en del av nationalparken Namib-Naukluft belägen på Namibias sydöstra kust och har blivit ett frekvent fotograferat motiv för alltifrån vykort och resemagasin till tavlor och naturdokumentärer. Ta tillfället i akt och besök naturundret Sossusvlei - en självklar punkt på mångas bucket lists.

Namibia är ett land med mycket att erbjuda och dess mäktiga landskap och vackra nationalparker är en viktig bidragande faktor till landets stora popularitet bland turister. Sossusvlei är Namibias främsta besöksmål och sägs bestå av världens högsta sanddyner med över 300 meter i höjd. Detta ökenlandskap passar allra bäst att besöka under den namibiska vintern mellan maj till oktober. Då är vädret betydligt svalare, vilket underlättar för den som vill vandra och upptäcka Sossusvlei till fots. Ett bra tips är att ge sig ut i gryning eller solnedgång, inte bara för att temperaturen är lägre, utan också för det otroligt vackra skådespeleri som kommer utspela sig. Sanddynerna kommer nämligen att bada i det gyllene ljuset och de röda, rosa och orangea nyanserna kommer framhävas, om möjligt, på ett ännu vackrare sätt än tidigare. Att spendera ett par dagar i Sossusvlei är helt klart ett måste när man reser i Namibia.

Ett landskap som bjuder på så mycket mer än bara öken och sanddynor

För att hinna se så mycket av det fantastiska ökenlandskapet som möjligt, rekommenderas man att hyra en fyrhjulsdriven bil som enkelt tar en fram i den mjuka sanden. Det är en häftig upplevelse för alla åldrar och trots att Sossusvlei är ett av Namibias största besöksmål känns det nästan alltid som att man har hela platsen för sig själv. Några av de mäktigaste sanddynerna är de som kallas för Dune 45, Big Daddy och Elim och alla tre är lätta att nå. En vandring upp till toppen kommer helt klart ta på krafterna, men är definitivt värt mödan när man väl får njuta av den fantastiska utsikten över öknen och campingen Sesriem.

Även om sanddynorna är den främsta huvudattraktionen i Sossusvlei finns så mycket mer att se och upptäcka. Bland annat Deadvlei med sitt lite kusliga landskap och träd som stått som livlösa skelett under många århundraden. Omgiven av de mäktiga röda sanddynorna och glänsande vit lera, är denna torra dal en magisk plats. Här är det helt klart inte läge att glömma kameran och det är lätt att förstå varför Deadvlei i Sossusvlei nominerats som världens åttonde underverk.