Luxor

Fascineras över Egyptens forntid med mäktiga faraoner och imponerande byggnadsverk i Luxor vid Nilens strand

Läs mer

Välkommen till Luxor

Luxor – en historiskt spännande stad

Luxor ligger vid Nilen i mellersta Egypten. Klimatet är varmt och torrt. Det regnar sällan och på somrarna kan temperaturen stiga till över 50 grader och därför är det mest behagligt att besöka staden under tidig vår eller på hösten. Under Egyptens forntid var staden en politisk och religiös huvudstad och då hette den Thebe. En resa till Luxor är en resa tillbaka i tiden. Det är som att besöka ett enda stort utomhusmuseum. Här kan du bland annat besöka Luxortemplet, Konungarnas dal, Drottningarnas dal och Karnaltemplen. När du besökt de historiska miljöerna återvänder du till Luxor igen och då väntar exotisk shopping på de många färgglada och livfulla marknaderna med exotiska dofter och orientaliska kryddor. Här finns också god och spännande mat på alla små restauranger.

En liten stad med imponerade byggnadsverk

De historiska sevärdheterna är verkligen värda ett besök och man kan inte annat än att bli fascinerad över forntidens Egypten och de mäktiga faraonerna. Luxortemplet började byggas på 1300-talet före Kristus. Här kan du bland annat se en imponerande obelisk. Från början var det två obelisker men den andra skänktes till Frankrike som tack för hjälp i utgrävningsarbetet och står i dag vid Place de la Concorde i Paris.

I Konungarnas dal begravdes de gamla faraonerna och här finns bland annat Tutankhamons grav. Att just Tutankhamons grav är känd beror på att denna grav inte hade plundrats när den upptäcktes. Dalen är fylld med sand och berg och de gamla egyptierna lät begrava sin faraonerna i underjordiska gravar i ett försök att skydda dem mot gravplundrare. Ungefär 60 gravkammare är idag urgrävda och det är mäktigt att se de vitkalkade väggarna med praktfulla målningar av gudar, faraoner och hieroglyfer. I Drottningarnas dal begravdes drottningarna och kungabarnen. Mellan Konungarnas och Drottningarnas dal ligger Hatschepsuts tempel som delvis är uthugget i berg. Drottning Hatshepsut var den första kvinnan som blev farao och hon regerade i mer än 20 år.

Norr om Luxor ligger Karnaktemplen som byggdes för att ära solguden Amun. Detta fantastiska och mycket komplexa tempelområde började byggas för nästan 4000 år sedan och tog över 1300 år att bygga. Här promenerar du i en imponerande miljö mellan tempelruiner, stenpelare, faraostatyer och alléer av sfinxer. Ibland arrangeras ljus- och ljudshower vid templen som ger en mycket häftigt upplevelse av de mäktiga byggnadsverken.

Efter en lång dag med tempel, gravkammare och historiska miljöer rekommenderar vi en båttur på Nilen. Här seglar du sakta fram på Nilens vatten med palmer längs flodens kanter och en helt magisk solnedgång när solen går ner bakom Nilens strand.