Alexandria

Res till sol, bad, katakomber, det legendariska fyrtornet Pharos och bibliotek i spännande Alexandria

Läs mer

Välkommen till Alexandria

Alexandria – en blandning av storstad och badparadis

Cornichen är Alexandrias livsnerv. Här träffas man under de varma sommarmånaderna för att promenera längs Medelhavets strand, umgås med vänner och familj och dricka te eller kaffe på de många caféerna. Alexandria är en viktig hamn- och industristad men det är också en stor turistort med stränder mitt i centrum, fina badplatser finns öster om stadskärnan, och med små caféer överallt, i alla korsningar och på varenda bakgata. Lunch äter man en bit in på eftermiddagen och middagen serveras sent på kvällen och mellan måltiderna sitter man på caféerna. På restaurangernas menyer finns ofta goda fisk- och skaldjursrätter men även mer traditionell egyptisk mat med falafel, bönröran fuul och shawarma, ungefär som kebab, serveras på de många restaurangerna. Staden sjuder av liv och aktivitet med försäljning i butikerna, livliga små gator, charmiga spårvagnar som ringlar sig fram och människor som rullar ut sina bönemattor på trottoarkanterna. Klimatet i staden är ett typiskt medelhavsklimat med milda vintrar med regn och riktigt heta somrar.

I Alexandria möts forntid och nutid

Alexandria grundades år 331 f Kr av Alexander den store i ett försök att länka samman Egypten med det stora grekiska imperiet. Idag är Alexandria en ganska sliten stad men man påminns då och då om stadens mäktiga historia. På Fort Qaitbay finns efterlämningar av det legendariska fyrtornet Pharos, ett av antikens sju underverk. Fyren rasade på 1100-talet ner i havet men mytologin lever kvar och utsikten är vacker.

Biblioteket i Alexandria är världsberömt. Det grundades runt 300 f Kr och det sägs att det fanns mellan 400 000 och 700 000 skrifter här, många av papyrus. Biblioteket har härjats av flera eldsvådor och det moderna biblioteket som idag ligger på platsen stod klart i början av 2000-talet. Biblioteket har en unik arkitektur där taket ser ut som en sluttande skiva, en referens till solguden Ra i den egyptiska mytologin. Biblioteket kan ta emot ca 2 000 besökare och har plats för 8 miljoner böcker.

Besök även Montaza-halvön som en gång var en kunglig trädgård. Idag ligger presidentens sommarresidens här och det finns flera badplatser att njuta av. Den romerska teatern Kom El-Dikka är också spännande att besöka. En gång var det en fantastisk marmorteater med plats för flera hundra besökare. Storleken på teatern är imponerade men det kanske mest fantastiska är att teatern till och med hade ett tak. Till sist vill vi rekommendera de spännande katakomberna i tre våningar på 35 meters djup i Kom el Shogafa. Här finns en häftig blandning av grekiskt-romersk och egyptisk kultur.