Knysna

Njut av välsmakande ostron i kuststaden Knysna, smidigt belägen längs populära Garden Route

Läs mer

Välkommen till Knysna

Området där Knysnafloden mynnar ut i Indiska oceanen – ett självklart stopp längs Garden Route

Många som åker den populära bilrutten längs Sydafrikas kust, Garden Route, ser ett stopp i kuststaden Knysna som självklart. I den mellanstora staden bor omkring 50 000 människor utspridda över flera delområden, som ofta uppstått av rent geografiska skäl. Området där Knysnafloden mynnar ut i Indiska oceanen omges nämligen av skog, öar och vattendrag. Vattenområdet är ett så kallat estuarium, där sötvatten blandas med saltvatten och skapar ett så kallat bräckt vatten.

Namnet Knysna uttalas ny-znah. Som besökare i staden kan du välja att bo på något av alla mysiga bed and breakfast-ställen eller Guesthouses i eller utanför staden. Det finns också ett bra utbud av bekväma hotell i olika prisklasser. Staden har en konstnärlig och vacker utstrålning med ett stort utbud av trevliga restauranger med lokal mat och vin av hög kvalitet. Utbudet av spännande aktiviteter med betoning på naturliv är många.

Knysna, en mellanstor sydafrikansk stad med ett rikt naturliv och fantastiska ostron

Skogen i och omkring Knysna är Sydafrikas största bevarade urskogar. På grund av tjuvjakt finns det inte många elefanter kvar i området, men i parken Knysna Elephant Park, som är belägen öster om staden, bor flera stycken i en lugn och fri miljö som kontrolleras av experter. På plats i parken får du möjlighet att se elefanterna på väldigt nära håll. Som besökare stöttar du dessutom Knysna Elephant Parks huvudsyfte – att ta hand om elefanter som det har gått illa för.

Staden var tidigare centrum för timmerindustrin och levererade virke för järnvägsbygge, husbygge och sjöfart. Än idag präglar träindustrin staden genom butiker och verkstäder som tillverkar traditionella möbler och träslöjd. I Welbedacht Valley ligger Timber Village. Där kan man se och köpa vackra, handgjorda möbler i spännande träslag. En titt in i tillverkningsprocessen kan man också få.

När det kommer till mat är Knysna världskänt för sina ostron. Förutom att avnjuta havets läckerheter på restaurangerna i staden kan man också åka på en så kallad Oyster Farm Tour. Turen avgår alla dagar i veckan från Thesen Island. Under cirka två timmar får man lära sig skillnaden mellan odlade ostron och vilda ostron, hur man öppnar ostron på rätt sätt och mycket mer.

Förutom trä- och skogspräglade aktiviteter är Knysna också en sportig stad. Det finns flera golfbanor och många väljer att gå på vandringar, paddla kanot eller cykla mountainbike för att utforska området. Det är en speciell känsla att uppleva Afrika på nära håll. Till fots, på cykel eller i båt kan man insupa det varierade landskapet med lummig urskog, rivande hav, stilla flod och ståtliga berg.