Kapstaden

Vackra Kapstadens omgivande vingårdar lockar lika mycket som utsikten från Taffelberget och den spännande kustlinjen

Läs mer

Välkommen till Kapstaden

En budgetvänlig stad med ett rikt utbud av mat, nöjen och kultur

Det är både smidigt och billigt att ta sig runt som turist i Kapstaden. För den som vill beta av så många sevärdheter som möjligt på ett effektivt sätt, erbjuds hop on-hop off-bussar som kostar runt hundra kronor för en hel dag. Vill man istället röra sig mer fritt och styra kosan själv kan man åka en rundtur med taxi en hel dag för dryga tusenlappen. Att ta sig från hotellen i Sea Point till det populära Waterfront-området kostar omkring femtio kronor.

Något annat som är prisvänligt i Kapstaden är mat och dryck. Räkna med att betala omkring hälften av vad en lunch, middag eller fika kostar hemma i Sverige. Den låga prisnivån innebär inte att det tummas på kvaliteten. Maten som serveras på restauranger i Kapstaden håller ofta hög nivå, med inhemska råvaror och goda smakkombinationer. Utbudet av internationella restauranger är också stort.

Från Taffelberget till vingårdarna – Kapstaden bjuder in till många unika turistupplevelser

Det uppskattas växa omkring 1470 unika växtarter på Taffelberget, varav flera är så kallade endemiska arter. Det betyder att de inte växer på någon annan plats. Den rika floran och faunan har placerat Taffelberget på Unescos världsarvslista. Linbanan som går upp till platån på Taffelbergets västra sida är ett populärt utflyktsmål för turister i Kapstaden. Utsikten över staden och landskapet som omger den är svårslagen. En stor del av stadens skönhet ligger i den mäktiga bergskedjan som agerar kuliss.

Bland hela Sydafrikas fantastiska utbud av turistattraktioner är den gamla hamnen Victoria & Alfreds Waterfront i Kapstaden mest populär. Här finns butiker, restauranger och barer samlade. Matutbudet rymmer allt från bra och billig snabbmat till lyxmat i stjärnklass. Ibland hålls utomhuskonserter och hela området är ett uppskattat tillhåll, framförallt kvällstid.

I Kapstaden är det billigt att avnjuta ett glas vin av hög kvalitet på restaurang. En rikare upplevelse får man utanför staden, där hundratals vingårdar finns. Dit kan man åka på dagsutflykter och delta i vinprovningar – under en heldagsutflykt brukar man hinna med åtminstone tre stopp och lunch. För den som inte har lust att åka på någon längre tur stannar hop on-hop off-bussarna bekvämt nog utanför en rad vingårdar under sina speciella vinrutter. Bland annat kan du besöka Sydafrikas äldsta vingård, Groot Constantia.

Badorten Camps Bay är en förort till Kapstaden som lockar såväl kändisar som vanliga turister. De starka strömmarna och det iskalla vattnet gör dock själva badandet till en sällsynt sysselsättning. Istället sitter man och njuter av utsikten över stranden längs huvudgatan Victoria Road, som kantas av trevliga restauranger.

Res till Kapstaden för en resa i naturens, kulturens och matens tecken.