Kairo

Strosa längs breda boulevarder, titta på Tutankhamuns gravguld och segla på Nilen – Afrikas största stad har mycket att erbjuda

Läs mer

Välkommen till Kairo

Varma dagar med mängder av sevärdheter och shopping

Mellan september och december och mellan mars och maj är temperaturen behaglig och nätterna skönt svala. Det är då den bästa tiden att resa till Kairo infaller. Som turist tar man sig smidigast runt med taxi, men det finns även bussar och tunnelbana. Till skillnad från våra europeiska storstäder lever Kairo upp först efter solnedgången. De flesta familjer ger sig ut för att handla och uträtta ärenden sent på kvällen. Under de heta eftermiddagarna tar man med fördel en vilopaus. Fredagar är helgdagar i Kairo, så kom ihåg att många banker, affärer och restauranger kan ha stängt då.

I Kairo lever många olika kulturer tillsammans – kristna, judar och muslimer samsas i den enorma storstaden med antika rötter. Stadens moderna centrum kretsar kring rondellen Midan Tahirir. Här kan man äta på moderna restauranger och caféer, strosa längs de breda gatorna och gå på klubb. I Egyptian Museum, som öppnade år 1902, kan du få se Tutankhamuns dödsmask och gravguld på nära håll. Museet huserar över 120 000 objekt som relaterar till Kairos historia – alltifrån ståtliga statyer till småmynt.

Österut ligger det islamiska Kairo, med rötter i medeltiden. Utforska vindlande gränder, handla på stora basarer och dras med i stämningen bland ljudande minareter. Alla dofter och ovana ljud ger adderar till den genuint egyptiska atmosfären. På stadens många marknader kan du fynda mängder av saker. Framförallt är egyptisk bomull, guld- och silversmycken, orientaliska mattor, kryddor, instrument och tyger populärt. Se också till att ta en taxi till moskén Bab Zuweylas och starta din rundresa mellan Kairos alla islamiska monument – guider finns att köpa i varenda kiosk.

Shopping i internationella butiker finns framförallt i shoppingcentrumet City Stars. Där finns även ett nöjesfält och biograf.

Ta del av världens äldsta historia

Det var mellan 3000-2250 f Kr, under gamla riket, som pyramiderna i Giza byggdes. De är belägna knappt en och en halv mil sydväst om Kairo. Här finns även ett annat av världens mest berömda verk – sfinxen. Ett besök i Giza bjuder även på flera shoppingmöjligheter hos de många gatuförsäljarna och man kan se dromedarherdar och deras djur på nära håll. Det erbjuds också guidade turer kring pyramiderna. Den bästa upplevelsen får man om man bestämmer sig för att se pyramiderna i solnedgång.

En klassisk feluccabåt, som är en typ av segelbåt, kan ta dig på en tur längs Nilen. Båtarna har färdats på vattnet i årtusenden. Båtturen ger dig den perfekta utsikten över Kairos skyline, det nästan 20 miljoner stora folkvimlet och Saharaöknen.